Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium


Elkészült a Digitális naplónk:Programelemek

 

2017.10.11.

 1. Indulás Szombathelyről 4.00-kor.
 2. Nagyvárad, barokk tér: Szent László szobor, Kanonok-sor, Püspöki palota, Székesegyház
  Idegenvezetőnk, Kolozsi Orsolya vezetésével megtekintettük a váradi székesegyház impozáns, barokk épületét. A templomban vezetőnk beszélt az épület történetéről, Szent László királyunk legendáiról. A templom előtt megkoszorúztuk a király szobrát. Megtekintettük a Kanonok-sor épületeit –köztük az Egyháztörténeti Múzeumét-, melynek kapcsán hallottunk Ady Endre híres, az épülethez kapcsolódó publikációjáról.
 3. Nagyszalonta, Arany Porta, Nagyszalontai Arany János Múzeum
  Nagyváradról Nagyszalontára utaztunk, ahol először az Arany Portát tekintettük meg, Marika néni idegenvezetésével. A házban –melynek kertje a gémeskúttal és az eperfával idézi Aranyék eredeti kertjét- Arany gyermekkorát idéző tárgyak, háztartási eszközök fogadták a látogatót. Marika néni a ház előtt Arany János gyermekkoráról mesélt nekünk. Emlékszalagot helyeztünk el az emlékhelyen, majd tovább indultunk a múzeumba.
  Az Arany János Múzeumban Zoltán –a múzeum igazgatója- „interaktív” módon vezetett be minket a múzeum épületébe. A felújításra váró múzeumban több emeletnyi kiállításon át jutottunk fel a csonka torony legfelső szintjére, ahonnan szép kilátás nyílt a városra.
 4. Béke Királynője Gyermekvédelmi Központ (Böjte ház)
  A Böjte házban elfoglaltuk szállásunkat, átadtuk a gimnáziumunk által gyűjtött adományainkat. Diákjaink itt találkoztak először az Arany János Elméleti Líceum tanulóival. Az ismerkedés beszélgetéssel, közös sporttal folytatódott. Vacsora után a szombathelyi tanulók foglalkoztak másnapi feladataikkal: a helyi diákokkal közös produktumként tervezett flashmob további előkészítésével, a Nagy Lajos Gimnázium bemutatásának tervezésével, valamint a közös szabadidő eltöltésének programterveivel.

2017.10.12.

 1. Arany János Elméleti Líceum, Nagyszalonta
  Reggeli után elhagytuk a Böjte-házat, s felkerestük az Arany János Elméleti Líceumot. Az iskolában –drámapedagógiai játékok segítségével- folytattuk az ismerkedést a helyi diákokkal, s megismertük a partneriskola két, a programban szerepet vállaló pedagógusát: röviden bemutattuk nekik a Szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumot, ezután sor került az előzetes feladatként elkészített kisfilm bemutatására (a kisfilm a szombathelyi osztály iskolai életéről szólt).
  A következő program az előzetesen kigondolt flashmob közös megvalósításának megtervezése és kivitelezése volt. A flashmob Arany János Tetemre-hívás című balladájára épült, kissé modernizálva, aktualizálva azt. A diákok nyitottan, nagy lelkesedéssel vettek részt a produktum kivitelezésében. Nagyszalontát is közösen fedezték fel a helyi és a vendég diákok: „kincskereső” játék keretében, szalontai nevezetességekre, helyszínekre utaló rejtvényeket kaptak a szalontai és szombathelyi diákokból álló csapatok. A cél e helyszínek „megfejtése”, azok felkeresése és fotografálása volt.  A 9 órától kora délutánig tartó programot az új iskolaépület (passzív ház) megtekintése zárta: átadtuk ajándékainkat, egy diákjaink által készített zászlót és édességet.
 2. Nagyvárad
  Nagyszalontáról Nagyváradra utaztunk, ahol Kolozsi Orsolya idegenvezetőnk városi sétára invitált minket. Megtekintettük a Sétálóutcát, a Holnap irodalmi társaság szobrát, majd a Szigligeti Ede Színház épületét. Orsolya itt mesélt nekünk Adyról, Juhász Gyuláról, költőink életéről, s szokásaikról. Megnéztük az EMKE kávéházat, majd felkerestük a városháza tűztornyát, melyre felkapaszkodva csodálatos kilátásban gyönyörködhettünk. A Holdas Templom megtekintése után átmentünk a Fekete Sas Palota üvegfedelű passzázsán, ezután a diákok szabadidőt kaptak. 18.00-kor buszunk a színháztól vitt minket szállásunkra, a Góbé Csárdába. Szobáink elfoglalása után megvacsoráztunk, s lepihentünk.

2017.10.13.

 1. Érdmindszent (Ady Endre)
  Csoportunk a Góbé Panzióban elfogyasztott reggeli után buszra szállt, és Ady Endrére utazott, ahol megtekintettük Ady szülőházát, illetve az Ady család 1911-ben épült házát. Emlékszalagot helyeztünk el híres költőnk szobránál, majd folytattuk utunkat.
 2. Nagykároly
  Nagykárolyban először a „lovagvár” parkjában sétáltunk, felfedeztük a lovardát, majd helyi vezető mutatta be a kastély történetét, épületét.
 3. Nagyvárad
  A Góbé Panzióban elfogyasztott vacsora után esti sétát tettünk Nagyvárad gyönyörű belvárosában.

2017.10.14.

 1. Nagyvárad
  Romániai utazásunk utolsó helyszíne a nagyváradi vár volt. A Góbé Csárda házigazdájának, Pápay Zoltánnak vezetetésével körbejártuk a várat, megtekintettük templomát, meghallgattuk történetét.A várudvaron diákjaink újból előadták az Arany-balladára épülő flashmobunkat, s hazaindultunk.

Képek a kirándulásról

 


Utoljára módosítva: 2017/10/19 11:38